Bibliotheek

Lekker neuzen in de bibliotheek! Hier vind je  aanvullend materiaal. Allereerst volgen vier fragmenten. Op de volgende pagina vind je tips voor verbindende communicatie.

Fragment 1: Still face

Het beroemde fragment ‘Still face’, laat zien wat het met een baby doet wanneer hij geen reactie krijgt (geen ‘responsiviteit’).

Fragment 2: Je verontruste brein geruststellen

Dit fragment gaat dieper in op je brein. Wat gebeurt er vanbinnen wanneer je getroost of gesteund wordt?

Onze fysieke maar ook onze geestelijke gezondheid hangt samen met de veiligheid van onze band met anderen. Denk bijvoorbeeld aan het immuunsysteem en functioneren van ons hart of aan de kwetsbaarheid rondom depressie en angsten. Hoe blijf je in balans?

Fragment 3: Sue Johnson – Hechtingstheorie in 9 minuten

Waar hebben we het over als we praten over hechtingstheorie? Voor wie meer uitleg wil over de hechtingstheorie is dit een (Engelstalige) uitleg in webinar-vorm.

Fragment 4: Christian The Lion – Reünie

Een mooi voorbeeld van hoe hechting ligt opgeslagen in ons brein en hoe we daar altijd naar terug kunnen keren.

Tips voor verbindende communicatie

Het doel van verbindend communiceren

In deze cursus ga je  regelmatig in gesprek met je partner. De tips hieronder helpen je in verbinding te blijven. Probeer:

  • helder te communiceren met jezelf en de ander.
  • voor jezelf helder te krijgen wat je voelt, wilt en wat je vraag is aan de ander.
  • eerlijk, open en zonder ruzie te communiceren.

De essentie van verbindend communiceren:

  1. Waarnemen wat er gebeurt.
    • Wat is de situatie? Wat is de trigger: wat doet iemand wat een reactie losmaakt?
    • Kijk zonder oordeel of interpretatie, maar observeer.
  2. Wat ervaar je hierbij aan emoties en gevoelens?
  3. Wat zijn jouw behoeften en verlangens?
  4. Wat is jouw verzoek aan jezelf of de ander?
    • Wees zo concreet mogelijk.
    • Realistisch en op korte termijn haalbaar.
    • Stel geen eis, maar een vraag.

 

Vervolg tips voor verbindende communicatie

Aandachtspunten

  • Gebruik ik-taal in plaats van jij-taal. Dus breng de boodschap vanuit jezelf.
  • Maak geen verwijten, oordeel niet, stel geen eisen. Houd een open blik.
  • Haal geen oude koeien uit de sloot, richt het gesprek op het hier en nu.
  • Laat door je lichaamshouding en oogcontact zien dat je luistert.
  • Vermijd extreme woorden zoals ‘altijd’ en ‘nooit’.
  • Accepteer dat je partner anders is dan jij, probeer hem of haar niet te veranderen.

Voorbeeld:

Als de kinderen naar bed zijn en jij met je telefoon bezig bent, voel ik me alleen en onbelangrijk. Ik heb de behoefte om met jou samen te zijn en echt contact met je te hebben. Ik zou je willen vragen:
*Om je telefoon wat vaker weg te leggen.
*Aan te geven wanneer wij samen contact kunnen hebben.’

Tip

Maak het gesprek niet te lang. Begin ook niet vlak voor het slapengaan. En voer het gesprek zonder alcohol. Als de spanning te hoog oploopt, neem dan een time-out. Doe iets om jezelf te kalmeren en probeer het op een later moment nog een keer.

Je antwoord is opgeslagen en je kan deze terug vinden op de pagina: Jouw antwoorden

Verbindende communicatie

Als je de tekst over verbindende communicatie leest. Waar zit voor jou de uitdaging? Wat neem je mee? Wat wil je hierin leren, om zo meer vanuit verbinding met je partner te communiceren? Deel dit met je partner.
Diverse uitdagingen, ik vrees datde oude koeien, verwijten, oordelen en eisen toch nog te vaak uit mijn mond komen. Dus daar ga ik extra op letten!
Verbindende communicatie

Als je de tekst over verbindende communicatie leest. Waar zit voor jou de uitdaging? Wat neem je mee? Wat wil je hierin leren, om zo meer vanuit verbinding met je partner te communiceren? Deel dit met je partner.
Mijn uitdaging zit in de hoek van objectief observeren wat er gebeurt tijdens een discussie waar ik zelf onderdeel van ben/middenin zit. Om zonder invulling, interpretatie of oordeel van hoe Ton wellicht zal gaan reageren mijn items in te (durven) brengen, en vervolgens ook objectief te luisteren en/of te kijken naar hoe Ton daadwerkelijk reageert. De oefening wordt voor mij om mijn blik 'zuiver' en open te houden tijdens onze discussies. Ook in onze 'normale' communicatie (dus als we niet in discussie zijn) ga ik hierop letten. Voor elke communicatie geldt namelijk: hoe helderder en objectiever je erin kunt (blijven) staan, hoe zuiverder het gesprek. Maar ik realiseer me ook dat deze uitdaging best groot is. Want je moet dan eigenlijk uit je positie van gespreks- of discussiepartner stappen en vanuit een hoger perspectief (helikopterview) gaan kijken naar je eigen positie (en die van de ander) in het gesprek. Als het om onderwerpen gaat die je emotioneel raken of die je persoonlijke triggers beroeren is dat soms onmogelijk of een ondoenlijke opgave. Ik ben blij dat ik al wat oefening heb gehad hierin binnen eerder gevolgde trainingen en opleidingen. Wat ik ook graag wil leren is om mijn eigen triggers sneller en beter te gaan zien als die opspelen of geraakt worden, want ik merk dat het zicht en de grip daarop nogal eens verloren gaat 'in the heat of the talk' en ik teveel de discussie in word gezogen vanuit mijn eigen 'verhaal' en zwakke plekken (= triggers). Verder lijkt het me ook fijn om te leren of ontdekken hoe ik er beter mee om kan gaan als ik triggers van Ton (denk)op (te) zie(n) doemen in zijn manier van reageren of afweren. Al met al heb ik veel vertrouwen in het pad wat Ton en ik samen ingeslagen zijn met elkaar, gebaseerd op liefde en de wens tot meer wederzijds begrip en betere afstemming op elkaar, vooral ook in situaties van meningsverschillen en discussies. Het is zo mooi dat we, door allebei een stuk eigen (ontwikkelings)pad verder op te pakken en daarover uit te wisselen met elkaar en in gesprek te gaan en te blijven, er uiteindelijk gezamenlijk sterker en beter afgestemd op elkaar uit gaan komen, en meer verbonden door kunnen bouwen aan onze relatie. Love you Ton.
Verbindende communicatie

Als je de tekst over verbindende communicatie leest. Waar zit voor jou de uitdaging? Wat neem je mee? Wat wil je hierin leren, om zo meer vanuit verbinding met je partner te communiceren? Deel dit met je partner.
Tineke: accepteren dat Thijs anders is dan ik. Thijs: helder communiceren, nadenken over emoties en gevoelens, lichaamshouding

 

Je bent klaar met het onderdeel bibliotheek van de sessie Liefde en hechting